mandag 12. oktober 2009

Hotell og Restaurant Bransjen

Jaja.. Nå har jeg hørt det også.. Vi skal faktisk Blogge en oppgave.. gir det mening? hvorfor ikke bare være originale og levere den inn på ark til læreren? .. You tell me..! Men.. det kan jo bli moro da :) Uansett da.. Så skal vi blogge en oppgave om Hotell og Restaurant bransjen.. Dere skal få vite noe om:

- Utdanning du må ha
- Hva jobben går ut på
- Hvor man kan jobbe
- Hvem passer jobben for?
- Arbeidstid, lønn og andre goder..
- Hvorfor er det fint å jobbe innenfor Hotel og Restaurant bransjen ? Fordeler og Ulemper


-Utdanning:
For å jobbe i Restaurant bransjen trenger man en ganske grei utdanning. Man går to år på videregående skole, Restaurant og Matfag (VG1) Og Matfag (VG2). Etter at du har fullført disse to årene og har tatt Fagbrevet, skal du to år ut i læra. Når du er ferdig med dette er du klar for Restaurantbransjen og det de har å tilby deg.

For å jobbe i Hotelbransjen er det noe av den samme utdanningen. Du går Restaurant og Matfag (VG1) så tar du Kokk og servitørfag (VG2) Så, Velger du enten: Kokkfaget, Servitørfaget eller Institusjonskokkfaget.

-Hva jobben går ut på:

Når du jobber i restaurantbransjen har du som hoved oppgave og enten lage maten eller servere maten.

Som kokk lager du mat på hoteller, restauranter, forskjellige typer serveringssteder, kantiner, matleveringsbedrifter. Kokken har ofte skiftarbeid. Som kokk må du like å lage mat, være kreativ og nøyaktig, ha en god personelig hygiene. Du må også kunne jobbe i grupper og under press.


Som servitør jobber du på hoteller, i restauranter, ved forskjellige typer serveringssteder, kantiner, skip, noe av de samme stedene som kokken. Servitøren er bedriftens salgsmann. Det er servitørens oppgave å ta vare på gjestene og gi dem det de trenger, og sørge for at maten blir brakt til gjestene. I samarbeid med kokken skal servitøren presentere og servere varm og kald mat, desserter, og bakevarer som både ser bra ut og smaker godt.

Når du jobber i Hotelbransjen kan du jobbe som Kokk, servitør, bartender, hovmester osv.

Hotelbransjen er ikke så anderledes enn Restaurantbransjen, bortsett fra at i Hotelbransjen jobber du som regel på hoteller eller vertshus eller lignende.

Kokk og servitør vet alle noe om, men Bartender og Hovmester er litt nytt for noen.

Som Bartender tar du imot den enkeltes bestillinger og mikser drinker. Bartenderen klargjør alkoholholdige eller alkoholfrie drikkevarer, og holder orden i lokalet, skaper er hyggelig miljø, og kommer med anbefalinger.

Bartenderen jobber på pub, bar, restaurant eller et annet serveringssted.

For å bli bartender trenger du Videregående opplæring (VG1 og VG2) og et 14-dagers kurs. Enten i Norge eller utlandet.

Som Hovmester er du en slags arbeidsleder for servitørene. Hovmesteren har et ansvar for at gjestene får det de har bestilt og at maten er av den kvaliteten gjesten forventer. Hovmesteren skal også passe på at gjestene blir tatt i mot og vist til bordet sitt.

For å bli hovmester trenger du Videregående opplæring (VG1 og VG2) og toårig opplæring i bedrift i servitørfaget.


Hvem passer jobben for?

Har du en god hygiene og er engasjert og er kreativ nok, er du nok hjertelig velkommen nesten over alt. Elsker du å lage mat og er kreativ på en gang, er du nok en god kokk, bare hygienen kommer på plass. Og vil du bli servitør gjelder hygienen og kreativiteten også.

Så liker du å jobbe under press og med masse folk er dette jobben for deg!


Arbeidstid, lønn, andre goder:

Arbeidstidene innenfor Hotel og Restaurantbransjen er som regel helt greie. Er du baker eller bartender har du gjerne litt ugreie arbeidstider. Bakeren er oppe tidlig og jobber til midt på dagen ca. Er du bartender starter du på jobb sent og er ferdig tidlig på morningen.

Arbeidstidene varierer også etter arbeidsplassen din.

Lønnen er også helt grei. Som hovmester og servitør tjener du 22 608kr. pr.mnd.

Som kokk er lønnen helt avhengig av hvor du jobber, men til vanlig er gjennomsnitts lønnen på 23 000kr til 28 000kr.


Fordeler / Ulemper:

Det er alltid visse fordeler og ulemper ved en jobb. Fordelene ved å jobbe i Restaurantbransjen er at det er greie arbeidstider, (kommer an på arbeidssted) god lønn, sosialt og du får virkelig testet deg selv.




Fordelene ved å jobbe i Hotelbransjen er stort sett det samme som i Restaurantbransjen. Bortsett fra vis du er Servitør, da jobber du ganske mye under press.

De mest stressende yrkene er Kokk og Servitør.

Det er også noen fordeler ved å være bartender, da kan du jobbe utenlands på forskjellige restauranter.

Dette var min oppgave om Hotel og Restaurant bransjen, Håper du/dere ikke kjedet livet av dere mens dere leste dette, får poenget var at dere skulle lære noe. Tenk det.. lære. Jøss. Det er kjedelig det! Neida. Jo mer man lærer, jo bedre!
Snakkes!

(=^_^=)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar